Aventine. Het kleurt bij de winter

Aventine. Het kleurt bij de winter

Het is nog stil buiten. Op blote voeten loop ik over vers gevallen sneeuw, de kou deert niemand in een droom. Mij ook niet.
Ik blaas ijle wolkjes warme lucht en zie hoe de kleine elf voor me uit fladdert. Ze wenkt. Kom. Durf je verder te lopen in de droom die alleen van jou kan zijn?

Ik durf. Ze leidt me langs de waterval, zacht verstild door de kou, vrieswater sijpelt langs de ijspegels en maakt dat de ijssculpturen groeien, schitterend in de opkomende winterzon. Oranje kleurt het ijs in vlammen. Hitte in kou gevangen.
Het elfje landt op mijn schouder. Warme voetjes trappelen, ze wil verder. Je hebt nog lang niet alles gezien van deze wereld en de dagen zijn maar kort in de winter, kom. Kom verder.

Verder naar een nieuw deel van deze wonderlijke wereld. De zon klimt op, tekent stralen door het gebroken bladerdak. Scherpe schaduwen op het wit. Zo wandel ik en fladdert zei, zij aan zij. Af en toe streelt ze een verwaaide lok van mijn gezicht en lacht ze om het roder worden van mijn neus. Ik wijs haar op haar rode teentjes. Die ze grappig wiebelt. Ik wiebel mee. We dansen lachend verder.

Zulke beelden roept de nieuwe cd Aventine van Agnes Obel bij me op. Ik waan me in een wintersprookje, of wandel over een stil herfstig bospad vol gevallen bladgoud. Waar in sommige liedjes de wind een loopje met me neemt en me optilt in golvende luchtstromen en me het volgende moment laat landen bij de appelboom waar kabouters de appels plukken en ik met ze afdwaal tussen de boomwortels en verder dans op zacht mos.

Een droom is het. Wonderschoon. Een rustpunt. Eén waar je fantasie gevoed wordt. Een luisteralbum dat je zo vreselijk veel te vertellen heeft, dat je het keer op keer weer aanzet om te luisteren naar die fantastische beelden.

Na Philharmonics is dit zo een mooi vervolg. Ze komt weer naar Nederland, in februari. In de winter. De tijd die eigenlijk het best bij haar muziek kleurt. Het zal goed zijn.

Voor nu mijn favoriet van dit album:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *